Toksik Şok Sendromunu Anlamak – Temeller
Toksik şok sendromu ani gelen ve ölüm riskine neden olan bir durum. Birçok kadının vücudunda bulunan Staphylococcus aureus veya staf bakterilerinin aşırı artarak zehirli bir madde salgılamasıyla ortaya çıkar.
Toksik şok sendromu, özellikle aşırı emici tampon kullanan kadınların adet döngüsünü etkiler. Vücut, organlara yetersiz oksijen gitmemesinden dolayı tansiyonu düşürür ve bu da ölüme neden olabilir.
Bu hastalık, daha sonra piyasadan kaldırılan süper emici tampon markası kullanan genç kadınların 1970lerin sonu ve 1980lerin başında aniden ölmesi nedeniyle manşetlere taşındı.
Toksik şok sendromu hala genellikle tampon kullanan kadınları etkiliyor. Ama adet süngerleri, diyaframlar ve servikal kapsüllerle de ilişkili olduğunu bulundu.
Yakın zamanda doğum yapan kadınların toksik şok yaşama şansı daha yüksek. Ameliyat sonrasında, yanık veya açık yara tedavisinde veya protez kullanırken staf bakterisine maruz kalan erkek ve kadınlarda da ortaya çıkabilir. www.pembepanter.com
Toksik şok vakalarının üçte birinden fazlası 19 yaşın altındaki kadınları etkilerken bu kadınların %30’u bu sorunu tekrar yaşar. Daha önce toksik şok yaşadıysanız, vakit kaybetmeden medikal bakım almak için semptomları takip etmeniz gerekir.
Toksik şoktan ölen insanlar, insan vücudunun staf bakterilerinin salgıladığı zehre verdiği tepki nedeniyle ölür. Birçok insan, kalp ve akciğerin çalışmasını durduran hipotansif şoka girer.
Adet görüyorsanız ve kusmayla birlikte ateşiniz çıktıysa ve tampon kullanıyorsanız, vakit kaybetmeden medikal yardım almalısınız. Hastalandığınızda tampon, adet süngeri, diyafram veya servikal kapsül kullanıyorsanız, doktoru aramadan önce kullandığınız ürünü çıkarın.
Toksik Şok Sendromuna Ne Neden Olur?
Toksik şok sendromu, Staphylococcus aureus bakterisinin ürettiği zehirden kaynaklanır. Bu bakteri, yanık hastalarında cilt enfeksiyonuna ve ameliyat olan hastalarda enfeksiyona neden olan staf bakterilerinden biridir. www.pembepanter.com/toksik-sok-sendromuna-ne-neden-olur
Staf normalde zararsız bir şekilde vajinada bulunur. Stafın toksik şok sendromuna neden yol açtığı anlaşılmamıştır. Ama iki durum gereklidir: İlk olarak bakterinin hızlı bir şekilde çoğalarak zehir salgılayacağı bir ortama ihtiyacı vardır. Daha sonra zehir kan sistemine karışır.
Kanlı tampon, bakterilerin hızlı büyümesini destekleyici bir ortam sunar. Aynı zamanda tamponun malzemesi de önemlidir. Polyester köpük, pamuk veya rayon lifine göre bakterilerin üremesi için daha elverişli bir ortam sunar.
Adet süngerleri, diyafram ve servikal kapsüllerde ise cihazın vajinada uzun süre kalması (30 saat veya daha fazla) veya vajinada sünger parçası kalması bu soruna neden olabilir.
Bakterilerin zehrinin kan sistemine girmesi tampon kullanımıyla ilgili olabilir. Tamponu vajinaya yerleştirirken vajinanın duvarlarında mikroskobik yırtıklar olarak küçük kan damarlarının yırtılmasına neden olabilir. Süper emici tamponlar uzun süre kaldıysa veya hafif adette kullanıldıysa – vajinayı kurutarak bu yırtıkların oluşmasına neden olabilir.
Toksik şok sendromunun nedenlerini inceleyen araştırmacılar, vajina deodorant spreyleri, duş jellerini, iç çamaşırını ve diğer kıyafetleri eledi. Bu durum aynı zamanda kadınların adet geçmişiyle, uyuşturucu veya alkol kullanımıyla, sigara kullanmasıyla, yüzmesiyle, banyo yapmasıyla veya cinsel aktivitelerle de ilgili değil.
YORUM YAPIN