Pilor stenozu, yeni doğan bebeğin midesi ve ince bağırsağı arasındaki kapağın kalınlaşmasına ve darlaşmasına neden olan nadir bir hastalıktır.
Bu da yiyeceklerin bebeğin midesinden bağırsağına geçişini zorlaştırır. ABD’de doğan her 1.000 bebekten üçünü etkiler.
Semptomlar
Pilor stenozu semptomları genellikle bebek 3 ila 5 haftalık olduğu zaman ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip bebekler hasta görünmese de çok fazla kusar. Bazen fışkırarak kusabilirler. Mide asidiyle karıştığı ve bebeğin midesinden geldiği için ekşi kokabilir.
Zaman içerisinde bebek daha sık kusar. Bazı bebekler yiyecekleri midesinde tutamaz. Bebeğin iştahı etkilenmez. Ancak kustuktan hemen sonra tekrar acıkabilirler.
Diğer semptomlar şu şekilde olabilir:
- Susuz kalma işaretleri (bebeğin yeterince su almaması): normalde daha az ıslak bez çıkması, göz yaşı olmaması, başınca yumuşak noktanın çökmesi ve gözlerin çökmesi.
- Normalden daha az dışkılı bez.
- Kilo kaybı veya kilo almama
- Bebeğin midesi boyunca dalgalanma olması – mide kaslarının yiyecekleri bağırsağa geçirmek için çalıştığını gösterir.
- Karın bölgesinde yumru.
- Huzursuz olma
- Eğer bebeğinizde bu semptomlar varsa doktorunuzu arayın. Kesinlikle pilor stenozis hemen tedavi edilmelidir.
Nasıl Olur?
Pilor, mide ve ince bağırsak arasında bulunan bir kapaktır. Yiyecekleri midede tutmak için kapalı kalır, daha sonra yiyecekleri ince bağırsağa iletmek için açılır.
Pilor stenozu olan bebeklerde pilor kalınlaşır ve yiyecekler ince bağırsağa daha yavaş bir şekilde taşınır. Yiyecekler mideden bağırsağa geçemezse bebek kusar.
Doktorlar pilorun neden büyüdüğünü bilmese de gen değişimlerinden olduğunu düşünmektedirler. Genelde aileden geçer. Bir veya iki ebeveynde de pilor stenozu varsa bebeğin olma şansı %20 artar.
Hastalığın görülme olasılığını arttıran diğer faktörler:
Cinsiyet: Erkeklerin pilor stenozu olması olasılığı kızlardan daha fazladır.
Prematüre doğum: 37.hafta veya öncesinde doğan bebeklerin bu hastalığa yakalanma şansı daha yüksektir. www.pembepanter.com/pilor-stenozu-nasil-gecer-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi
Hamilelik boyunca sigara içmek: Hamilelikte sigara içen annelerin bebeklerinde pilor stenozu görülme olasılığı iki kat artar.
Bazı antibiyotikler: Eğer anne hamileliğin sonlarında veya emzirme döneminde eritromisin veya azitomisin kullanırsa veya bebek bunları ilk haftalarda alırsa şansı artar.
Tanı
Doktorunuz bebeğin semptomlarını soracaktır. Ne sıklıkla kustuğunu ve kusmuğun neye benzediğini doktora söyleyin. Doktor aynı zamanda çocuğun kilosuna ve büyümesine de bakacaktır. Daha sonra bebeğin karnında yumru olup olmadığına bakacaktır: Genişlemiş pilor zeytin gibi görünür.
Doktor aşağıdaki yöntemlerden biriyle daha yakından bakmak isteyebilir:
Ultrason: Bebeği midesinin iç kısmını görmek için ses dalgaları kullanır.
Üst GI serisi için baryum yutma: Bebek baryum kimyasal elementini içeren özel bir sıvı içer. Daha sonra midenin özel röntgeni çekilir. Baryum mide ve bağırsakların daha açık görünmesine yardımcı olur. www.pembepanter.com
Ayrıca sodyum ve potasyum değerlerini kontrol etmek için kan testi de yapılabilir. Bebek sıklıkla kusarsa, bu önemli mineralleri kaybedebilir.
Tedavi
Bebek ilk olarak susuzluğu tedavi etmek için damardan sıvı ve besin maddesi alacak. Daha sonra tıkanıklığı açmak için ameliyat (piloromiyotomi) yapılacak.
Bebeği uyutmak için ilaç verileceğinden dolayı ameliyat sırasında ağrı olmaz. Doktorlar, yiyeceklerin ince bağırsağa geçmesini sağlayacak daha geniş bir yol oluşturmak için kalınlaşmış pilor kasını kesecek. Bazı
durumlarda bu operasyon, bebeğin karnında küçük kesikler açarak küçük araçlar kullanılarak yapılır. Buna laparoskopi adı verilir.
Ameliyat 15 dakika ila bir saat arasında sürer. Bebek bir ya da iki gün sonra eve gidebilir. Bebek genelde normal yeme düzenine dönse de kusma birkaç gün boyunca devam edebilir.
YORUM YAPIN