Tiroit, boynun ön bölümünde bulunan ve neredeyse tüm organları kontrol eden hormonları salgılayan küçük bir salgı bezidir. Tiroit bu hormonları yeterince üretmezse, vücudunuz etkin bir şekilde çalışmaz. Enerji seviyeniz, ruh haliniz ve kilonuz etkilenebilir.
Eğer tiroit iltihaplanırsa tiroidit ortaya çıkar. Bu bazen, antikorların yanlışlıkla tiroide saldırması nedeniyle olur. Buna otoimmün tiroidit, kronik lenfosit tiroidit, Hashimoto tiroiditi veya Hashimoto hastalığı adı verilir.
Nedenleri
Doktorlar bağışıklık sisteminin neden bu hatayı yaptığını tam olarak anlayamıyor. Hatalı genler, virüs veya başka bir şey kaynaklı olabilir. Bunların birleşiminden de kaynaklanabilir.
Sizde Çıkabilir Mi?
Aşağıdaki durumlarda otoimmün tiroidit olabilirsiniz:
- Kadınsanız
- Orta yaş grubundaysanız
- Lupus, tip 1 diyabet veya romatoid arterit gibi diğer otoimmün hastalıklarınız varsa
- Otoimmün tiroidit olan akrabanız varsa
- Çevresel radyasyona maruz kaldıysanız
- Semptomlar
- İlk başta semptom göstermeyebilirsiniz.
Hastalık ilerledikçe tiroit büyür ve guatr adı verilen bir durum ortaya çıkar. Boynun ön kısmi şişer ve boğazınız dolu hissettirebilir. Herhangi bir acı olmaz. Tiroit kendi kendine küçülebilse de bu iyileştiğinizi göstermez. Bu tiroidin hasar gördüğünü gösterir.
Hasar görmüş tiroit görevini yapamaz ve tiroit hormonların az salgılanmasına neden olan hipotiroit ortaya çıkar.
Semptomlar:
- Yorgunluk
- Soğuk hassasiyeti
- Yüzün şiş durması
- Tuvalete çıkma zorluğu
- Dilin büyümesi
- Solgun, kuru cilt ve kırılgan tırnaklar
- Saç dökülmesi
- Kilo alma
- Kas ve eklem ağrısı
- Depresyon
- Hafıza kaybı
- Ağır menstrual kanama
Tanı
Doktorunuz, tiroit hormonu seviyelerini kontrol etmek için kan testleri isteyecektir. Testler aynı zamanda tiroperoksidaz antikorlarına bakar.
Doktor, kan testi sonuçları açık değilse tiroide ultrasonla bakabilir. Doktor, semptomlarınız olmasa da özellikle de ailenizde tiroit sorunları varsa kan testleri sonucunda problem olduğunu görebilir. www.pembepanter.com/otoimmun-tiroidit-nedir
Tedavi
En yaygın tedavi, levotiroksin (Levo-T, Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Tirosint, Unithroid) adı verilen ilaçların kullanılmasını içerir. Sağlıklı tiroit bezinin ürettiği hormonların insan yapımı hormonlarla ikame edilmesidir.
Doktorlar sizi takibe alır ve belirli aralıklarla doz ayarlaması yapar. Hayatınız kalan bölümünde ilaç kullanmanız gerekir. www.pembepanter.com
Yüksek lifli diyetler veya soya ürünleri gibi yiyecekler, levotiroksin ile etkileşime girebilir.
Aşağıdakilerden birini kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir:
- Demir takviyesi
- Kolestiramin (Locholest, PRevalite, Questran) adı verilen kolesterol ilacı
- Alüminyum hidroksit içeren antasitler
- Sucralfat (Carafate) adı verilen ülser ilacı
- Kalsiyum takviyeleri
YORUM YAPIN