Nekrotizan enterokolit veya NEC, erken doğan bebeklerin bağırsaklarını etkileyen ciddi bir hastalıktır. Genelde anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde ilk 2 haftada görülür.
Bu hastalıkta, bağırsak duvarında bakteriler ürer. Enflamasyon ortaya çıkar. Bu da zararlı mikropların karın bölgesine sızabileceği boşluk veya çatlak oluşturur. Eğer tedavi edilmezse ciddi enfeksiyona ve ölüme yol açabilir.
NELER NEDEN OLUR?
Doktorlar tam olarak emin değil. Erken doğan bebeklerin, normal doğan bebeklere göre daha zayıf ve daha az olgunlaşmış akciğerleri ve bağırsakları olduğunu biliyorlar. Bu da vücutlarının yeterli kan ve oksijeni taşımadığı anlamına gelir. Aynı zamanda yiyecekleri parçalama ve enfeksiyona karşı savaşma sorunu yaşarlar.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Şanslıyız ki NEC nadir. Her 2.000-4.000 doğumdan birinde ortaya çıkıyor. Tüm yeni doğan bebeklerde görülse de genellikle 2 kilo altında doğan prematüre bebeklerde görünüyor. Risk altında olan diğer gruplar:
- Ağızdan veya boruyla mama verilen yüksek riskli veya prematüre bebekler.
- Zorlu doğum geçiren ya da düşük oksijen seviyesi yaşayan bebekler.
- Dolaşım sisteminde çok fazla kırmızı kan hücresi olan bebekler.
- Gastrointestinal enfeksiyonu olan bebekler.
- Ciddi düzeyde hasta bebekler ve kan nakli olan bebekler.
SEMPTOMLAR NELERDİR?
Çocuktan çocuğa değişebilir. Ama NEC olan bebekler genellikle ilk iki haftada hastalığı geliştirir: www.pembepanter.com/nekrotizan-enterokolit-nedir-nedenleri-ve-tedavisi
- Karnın şişmesi.
- Mamanın midede kalması ve bağırsaklara doğru gitmemesi.
- Midede yeşil sıvı.
- Kanlı dışkı.
- Nefes alma zorluğu, düşük kalp atışı veya tembellik.
Diğer sindirim sorunları veya medikal sorunlar da NEC’e benzer semptomlara neden olur. Eğer çocuğunuzda yukarıdakilerden biri varsa doktorunuzla iletişime geçin.
NASIL TEŞHİS KONULUR?
Doktor, genellikle yeni doğan yoğun bakımında karın röntgeni çekerek kan testleri yapacaktır. Eğer NEC ise röntgen, bağırsak duvarında gaz ya da hava kabarcıkları gösterecektir. Doktor, bebeğin karnına iğne yerleştirebilir. Eğer sıvı sızarsa, bağırsağında delik olduğu anlamına gelir. NEC olan bebeklerin kan testlerinde beyaz kan hücresi sayımı düşüktür. Bu da bebeğin enfeksiyonla savaşma yeteneğinin düştüğünü gösterir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi birkaç şeye bağlıdır. Bunlar bebeğin ne kadar prematüre doğduğu, genel sağlık koşulları, medikal geçmişi ve enfeksiyonun ne kadar yayıldığıdır. Doktor aşağıdakilerden birini yapabilir: www.pembepanter.com
- Beslenmeyi kesebilir.
- Sıvıyı almak ve midesini boşaltmak için burnundan midesine tüp yerleştirebilir.
- Bebeği beslemek ve sıvısız bırakmamak için damardan sıvı verebilir.
- Enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik verebilir.
- Durumu gözlemlemek için röntgen çekebilir.
- Eğer kendi kendine nefes almayacak kadar karnı şiştiyse solunum makinasıyla oksijen sağlayabilir.
- NEC’in yayılmasını önlemek için diğer bebeklerden uzak tutabilir.
- Bebeğin enfeksiyonu geçtiğinde (genellikle 5-7 gün), bebeğiniz ağızdan normal olarak beslenmeye başlayabilir.
Eğer tedaviyle iyileşmezse veya bağırsağında delik varsa, ameliyata ihtiyaç duyabilir. Ameliyat sırasında ölü dokular ve bağırsağın yırtılmış ya da yırtılmak üzere olan kısmı alınır. Daha ciddi durumlarda ameliyat olan çocukların bağırsağı, karın boşluğuna bağlanabilir. Doktorlar buna “ostomi” adını verir.
NEC GÖRÜNÜMÜ NEDİR?
Bebeklerin çoğu bu durumu atlatır. Bazı durumlarda bağırsak yaralanır veya daralır. Bu da ileride tıkanmalara yol açabilir. Ameliyatla bağırsağının büyük bir bölümü alınan bebekleri, besinleri normal olarak emmeyebilir. En ciddi vakalarda, yaşamak için bağırsak nakline ihtiyaç duyabilirler.
Mevcut durumda NEC’yi engellemenin bir yolu yoktur. Çalışmalar anne sütüyle beslenen bebeklerin bu hastalığı geliştirme riskinin daha az olduğunu göstermektedir. Bu nedenle doktorlar, riskte olan bebekleri az miktarla başlayarak anne sütüyle beslemeyi önerir.
Araştırmacılar, NEC’e yönelik umut vaat eden yeni tedaviler üzerinde çalışmaktadır. Bu tedaviler arasında faydalı bakteri ve mantarları içeren prebiyotikleri kullanarak zararlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyona karşı saldırmayı ve nitrik oksidi engellemeyi içeren yöntemler yer alır. Nitrik oksit, NEC’in ortaya çıkardığı bir gazdır. Bağırsağın iç duvarını yok etmeye yardımcı olur.
YORUM YAPIN