Kullandığım ilaçlar adetimi etkiler mi?

Adetiniz aylara göre değişmesi normal. Erken ya da geç başlayabilir, yoğun veya hafif geçebilir. Ama adet döngünüz her ay farklı bir düzendeyse suçlayabileceğiniz bazı şeyler var.

Adet olmamanın en açık nedeni hamilelikken bazı medikal durumlar, iş veya egzersiz alışkanlıklarında yaşanan değişimler veya stres bile adet döngünüzü değiştirebilir. Bazı durumlarda ise ilaçlar değişime neden olabilir.

Hormonal Doğum Kontrolü

Doğum kontrol hapları veya hormonal IUD’ler genellikle adetlerinizi hafif, kısa ve düzenli hale getirir. Bazen bu ilaçlar, ağır adet döngüsüne ve ağrılı kramplara yol açan endometriyosiz tedavisi için yazılır.

Yine de sadece progestin içeren ilaçlardan kullanıyorsanız adet döngünüz ilk aşamada daha az düzenli olabilir. Bazı kadınlar ilaca başladıktan birkaç ay sonra düzenli adetler arasında kanama yaşar.

Bazı kadınlar, doğum kontrol ilacını bıraktıktan sonra adetlerinde düzensizlik yaşayabilir. Bu nedenle hamile kalmaya çalışıyorsanız, size garip gelen durumları doktorunuzla konuşun.

Hormon Terapisi

Peri-menopoz (menopoz öncesi yıllar) döneminde, hormon seviyeleri değişebilir. Bu da adet dönemini tahmin edilemez ve normalden daha ağır hale getirebilir. Hormon terapisi (östrojen, progesteron veya ikisinin kombinasyonu), döngünün daha düzenli olmasına yardımcı olabilir. Ancak riskleri ve faydaları doktorunuzla konuşun.

Varfarin (Coumadin)

Bu ilaç kanın pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olur. Bu ilaçla ilgili en büyük sorun kanamadır. Bu ilacı kullanırken ağır adet görüyorsanız veya adet dönemleri arasında kanama yaşıyorsanız, doktorunuza bu durumu bildirin.

Aspirin ve NSAID’ler

Aspirin de kan pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle doktorlar, kan damarlarının pıhtıyla tıkandığı kalp krizi veya inme gibi durumlardan sonra bu ilaçları yazabilir. Ama düzenli olarak aspirin kullanıyorsanız, adetinizin normalden uzun veya ağır geçtiğini fark edebilirsiniz. Eğer normalden fazla kanamanız varsa, doktorunuzla konuşmalısınız.

İbuprofen ve naproksen dahil olmak üzere nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) olarak da bilinen diğer ağrı kesiciler ise ters etkilere neden olabilir. Adet döneminin daha hafif geçmesine neden olabilirler. www.pembepanter.com/kullandigim-ilaclar-adetimi-etkiler-mi

Tiroit İlaçları

Tiroit beziniz bazı hormonları üretir. Eğer yeterli miktarda hormon üretmezse (buna hipotiroitizm denir), adetleriniz düzensiz olabilir.

Hipotiroitizm tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri levotiroksindir (Levoxyl, Synthroid). Normalde tiroit tarafından yapılan hormonun yerine geçer ve adetinizde değişime neden olabilir. Bu değişimler soruna yol açarsa veya geçmezse doktorunuza danışın.

Antidepresanlar

Araştırmacılar, antidepresan kullanan kadınların ağrılı kramp, ağır kanama veya adet atlama gibi yan etkiler yaşadığını buldu. Bu ilaca başladıktan sonra ilk 3 ay içerisinde adetleriniz değişebilir. Ancak normale dönmezse doktorunuza danışın.

Adet öncesi semptomlar normal yaşamınızı etkileyecek kadar ciddiyse (PMDD – adet öncesi disforik bozukluk), antidepresanlar yardımcı olabilir. www.pembepanter.com

Epilepsi İlaçları

Çalışmalara göre epilepsi olan ve epilepsi ilacı kullanan kadınlar, düzensiz adet ya da adet süresinin değişimi gibi belirtiler yaşamakta. Bu gibi yan etkileri gözlemlerseniz doktorunuza söyleyin. Doktor, özellikle hamile kalmaya çalışan kadınlarda polikistik over sendromu olasılığını elemek isteyecektir.

Kemoterapi

Kanser adet döngünüzü bozabilir. Adetleriniz düzensiz olabilir ya da ağır kanamanız olabilir. Bazen adet tamamen durabilir. 40 yaşın altındaysanız, tedaviden sonra başlayacaktır.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR