Göbek fıtığı nedir? Nasıl geçer? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Eğer bebeğinizin göbek deliğini etrafında şişkinlik varsa, göbek fıtığı olmuş olabilir.

Göbek bağı düşmeden önce ağladığında önce çıkan alanları fark edebilirsiniz. Ya da bağ düştükten sonra göbeği öne çıkabilir. Bazı durumlarda fıtığı görmeseniz de hissedebilirsiniz.

GÖBEK FITIĞINA NELER NEDEN OLUR?

Hamileyken göbek bağı küçük bir delikle bebeğin karın kaslarına bağlanır. Genellikle doğumdan sonra bu açıklık kapanır. Kapanmadığı zaman geride kalan boşluk göbek fıtığına neden olur. Eğer bağırsaklar ya da sıvı buradan çıkarsa bebeğin göbeğinin öne çıkmasına ya da şişmesine neden olur.

Duyduklarınızı unutun: Doktorun doğum sırasında göbek bağını kesme şekli bebeğinizin göbek fıtığı olmasını etkilemez. www.pembepanter.com

SEMPTOMLAR NELERDİR?

Bebek ağladığında, öksürdüğünde veya tuvaletini yapmaya çalıştığında fıtığı görebilirsiniz. Bunun nedeni karın bölgesinde oluşan baskıdır. Bebek dinlenirken fıtık görünmeyebilir. Genellikle ağrı vermez. Çocuk doktorunuz muayene sırasında da fark edebilir.

Doktor, bağırsakların fıtık içine sıkışmaması için bebeği takip eder. Doktorlar buna inkarsere fıtık adını verir. Göbek deliğinin çevresinde ağrıya, şişkinliğe ve renk değişimine neden olabilir. Eğer bu semptomları fark ederseniz bebeğinizi acile götürün.

GÖBEK FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Göbek fıtığı genelde tedavi gerektirmez. Genellikle bebek 4-5 yaşına gelince kendiliğinden kapanır. Eğer kapanmazsa da küçülür. Ameliyat süreci kolaylaştırabilir.

Çocuğunuz ameliyat ihtiyaç duyuyor gibi görünse de doktor bekleyip görmeyi önerebilir. Eğer delik büyükse, çocuğunuz 4-5 yaşına gelmeden ameliyat önerebilir. Prosedür hastanede ya da kliniklerde yapılır. Yaklaşık 45 dakika sürer ve çocuğunuza anestezi uygulanır.

Doktor, göbek deliğinin altından küçük bir kesik açar. Eğer bağırsaklar çıktıysa bunları yerine yerleştirir. Doktor fıtığı kapatmak için dikiş kullanır. Aynı zamanda göbek deliğini de içeriden diker. Daha sonra yaranın kenarlarını tutması için medikal yapışkan uygular. Bu malzeme, iyileşme oldukça kaybolur. www.pembepanter.com/gobek-fitigi-nedir-nasil-gecer-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi

Prosedürden sonra çocuğunuz anestezinin etkileri geçene kadar hastanede kalabilir. Çocukların çoğu bir iki saat sonra eve gidebilir.

AMELİYAT SONRASI

Operasyon sonrasında reçetesiz ağrı kesici ilaçlar bebeğinize yardımcı olabilir. İyileşme sürecinde 5-10 gün yüzmeden 2-3 hafta da spordan uzak durması gerekir. Doktor 2-4 hafta sonra tekrar muayene eder.

Aşağıdaki durumlarda doktorla hemen iletişime geçebilirsiniz:

  • Ateş
  • Kızarıklık, şişme veya ağrı
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Kesi yerinde kanama veya sıvı
  • Geçmeyen mide bulantısı, kusma, ishal veya kabız

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR