Erken Doğum (Prematüre bebek) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Eğer bebeğiniz erken doğduysa, ihtiyaç duyduğu ekstra bakımı nasıl vereceğinize dair sorularınız olabilir. Birçok konu bebeğin kaç hafta önce doğduğuna bağlıdır. Ne kadar erken doğarsa komplikasyon yaşama şansı o kadar artar.

Doktorlar, normal doğum zamanında 3 hafta önce doğan bebekler için “prematüre” terimini kullanabilir. Erken doğan bebekler anne karnında yeterince uzun süre gelişmediği için bazı sağlık sorunları yaşayabilirler ve normal zamanda doğan bebeklere göre daha uzun süre hastanede kalabilirler.

Ne Beklemelisiniz

İlk olarak bebeğiniz diğer yeni doğanlardan farklı görünebilir. Prematüre bebekler, normal zamanında doğan bebekler göre daha küçük ve daha az yağlıdır. Bebeğin kafası gövdesine göre daha büyük görünebilir. Cildi ince olabilir ve lanugo adı verilen tüylerle kaplı olabilir. Büyüdükçe diğer bebekler gibi görünmeye başlayacaktır.

Solunum sistemi tam olarak gelişmediği için ilk zamanlarda sessiz ağlayabilir ya da hiç ağlamayabilir.

Prematüre bebekler, doğduktan itibaren ekstra bakım alırlar. Bebeğin, erken doğan bebekleri tedavi eden özel bir çocuk doktoru branşı olan neonatalog tarafından görünmesi gerekebilir.

Doktor bebeği yeni doğan yoğum bakım ünitesine almayı önerebilir. Farklı makinalara bağlı olabilir. Ancak unutmayın, bu ekipmanlar bebeğinizin iyileşmesine ve eve gitmeye hazır olmasına yardımcı oluyor. www.pembepanter.com/erken-dogum-premature-bebek-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Örneğin doktor bebeği sıcak tutan plastik bir beşik olan kuvöze yerleştirebilir. Bebeğin kalp atışını, tansiyonunu ve ateşini ölçmek için sensörler takılabilir.

Erken doğan bebek, solunumuna yardımcı olması için solunum cihazına bağlanabilir. Serum yoluyla sıvı ve besin maddeleri alabilir. Hemşireler bebeğinize anne sütü veya mama vermek için burnundan beslenme tüpü yerleştirebilir.

Bebeğiniz yoğun bakımda olsa da bağ kurma şansınız olacaktır. Doktordan izin çıktıktan sonra bebeğinize dokunabilir, onu tutabilir, emzirebilir veya biberonla besleyebilirsiniz.

Bebeğin ne kadar erken doğduğu ihtiyaç duyacağı bakımı etkileyecektir. 34-36 hafta arasında doğan bebeklere geç preterm adı verilir. Prematüre bebeklerin çoğu bu dönemde doğar. Orta preterm bebekler 32-34 hafta arasında doğar, ileri preterm bebekler 32 haftadan önce doğar ve aşırı preterm bebekler 25 hafta öncesinde doğal.

Tüm prematüre bebeklerde komplikasyon görülemeyebilir. Komplikasyon olanlarda ise günümüzdeki gelişmiş tıbbi bakım, çok erken doğan bebeklerin bile hayatta kalmasına ve normal şekilde gelişmesine izin verir.

Olası Sorunlar

Prematüre bebekler, anne karnında organ gelişimini tamamlamadığı için bazı sorunlar yaşar.

En yaygın sorunlardan bazıları:

Solunum güçlüğü sendromu. Erken bebeğin ciğerlerinin yeterli sufaktant sıvısını oluşturmaması nedeniyle ortaya çıkan bir solunum hastalığıdır. Eğer bebeğinizde bu sorun varsa, doktor sıvının yapay versiyonuyla bebeği tedavi edecektir ve solunuma yardımcı olmak adına solunum cihazına bağlayacaktır. www.pembepanter.com

Bronkopulmoner dislapsi. Doktorun bu hastalığı kronik akciğer hastalığı olarak adlandırdığını duyabilirsiniz. Bebeğiniz birkaç hafta veya ay boyunca oksijene ihtiyaç duyacaktır. Bu sorunu olan erken doğan bebekler, akciğerleri olgunlaştıkça bu sorundan kurtulur.

Apne. Nefes almanın 15 saniye veya daha uzun süre durmasıdır. Genellikle kalp atışında yavaşlama yaşanmasıyla oluşur. Erken doğan bebeklerin çoğu hastaneden çıkmadan önce bu sorundan kurtulur.

Patent duktus arteriozus Bu bir tür kalp sorunudur. Bebeğinizin kalbe giden iki ana kan damarı arasında açıklığı vardır. Genellikle kendiliğinden kapanır.

Erken doğum kaynaklı retinopati Bu göz hastalığı bebeğin retinası (gözün arkasında ışığı algılayan sinir tabakası) tam gelişmediğinde ortaya çıkar.

Sarılık. Eğer bebeğinizde bu hastalık varsa cildi sarı renge dönecektir. Kanında bilirubin adı verilen bir kimyasalın birikmesinden kaynaklanır. Bebeğiniz özel ışıklarla tedavi edilebilir.

Prematüre bebeklerde aynı zamanda serebral palsi gibi uzun dönemli hastalıklar da olabilir.

Eve Gitme

Bebeğinizin eve gitme süresi farklılık gösterir. Birkaç gün olabileceği gibi birkaç hafta da sürebilir.

Doktorunuz eve gitmeden önce bebeğinizde şunlara bakacaktır:

  • Kendi kendine nefes alma
  • Memeden ya da biberondan emme
  • Düzenli olarak kilo alma
  • Vücut sıcaklığını koruma

Bebeğiniz evde de özel ekipmana ihtiyaç duyabilir. Bazı bebekler uyku apnesi veya sürekli oksijen almak için ekranlara ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz neye ihtiyaç duyarsa duysun, hastaneden ayrılamadan önce hemşireler ve doktorlar size bilgi verecektir. Sizi yeni doğan kalp masajı konusunda da bilgilendirmeleri gerekir. Ayrıca doktorlar bebeğin hastaneden çıkmadan önce aşılanmasını önerir.

Erken doğan bebeğe bakmak çok fazla zaman ve ilgi gerektirse de kendinize de bakmayın unutmayın. Dinlenin, sağlıklı beslenin ve arkadaşlarınızdan ve ailenizden gelen yardımları kabul edin.

Duygusal olarak zorlandığınızı hissetmeniz oldukça normal. Sizinle aynı dönemden geçen ebeveynlerle konuşmak için destek grubuna katılmayı düşünün. Ayrıca karşılaşacağınız zorlukları tartışmak için danışmanla görüşebilirsiniz.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR