Burun Akıntısı: Soğuk Algınlığı
Bu, burun akıntısının en yaygın nedenidir. Diğer semptomlar arasında hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı yer alabilir. Genellikle bu belirti yavaş bir şekilde ortaya çıkar ve kendiliğinden geçer. Dinlenip bol miktarda su tükettiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Burun Akıntısı: Grip
Grip semptomları hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle ateş, ağrı ve ürperme hissi şeklinde gerçekleşir. Birçok insan birkaç gün ila 2 hafta arasında iyileşir. Ancak anti-viral tedaviler, hastalık süresini 1-2 gün azaltabilir. Küçük çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler, hamile kadınlar ve astım, kalp hastalığı ve diyabeti olan kişiler gibi risk grupları arasında dikkatli olun.
Burun Kanaması: Sinüs Kuruluğu
Çok kuru hava sinüslerindeki nemi çeker. Bu durumda kılcal damarlarda kuruluk ve çatlama meydana gelebilir. Bu durum ise bölgenin bakteri enfeksiyonuna karşı açık olmasına neden olur. İki durum da kanamaya neden olur. Burnunuzu nemlendirmek için hava nemlendirici kullanın.
Burun Kanaması: Kalıtsal Telanjiyektazi
Bu durum, kan damarlarını zayıflatan ve genellikle açık bir sebebi olmadan burun kanamasına yol açan nadir bir genetik hastalıktır. Sabah kalktığınızda yastığınızda kan görebilir veya ellerinizde veya yüzünüzde küçük kırmızı noktalar fark edebilirsiniz. Akciğerlerinizde kan pıhtılaşması veya inme gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Genetik olmasına rağmen bu hastalık ileri yaşlara kadar ortaya çıkmayabilir. Eğer semptomları fark ederseniz veya bu hastalığa sahip akrabalarınız varsa doktorunuza danışın.
Burun Kanaması: Diğer Nedenler
Diğer nedenler arasında alerji, hemofili, burun karıştırma, kan sulandırıcılar, aspirin, burun spreyleri ve daha fazlası yer alır. Genellikle kanama ciddi değildir. Ama eğer burnunuza darbe aldıysanız, kanama 30 dakikadan uzun sürüyorsa veya nefes alma sorunu yaşıyorsanız doktorunuza danışın.
Koku Alma Hissinde Azalma: Polip
Burnunuzda büyüyen bu yapılar genellikle zararsızdır ancak kokuların doğru hücrelere ulaşmasını engeller. İlaç veya ameliyatla bu poliplerden kurtulmak ve her şeyi eski haline getirmek mümkün olur.
Koku Alma Hissinde Azalma: Diyabet
Doktorlar aradaki bağlantının tam olarak nasıl olduğunu bilmiyor. Yüksek kan şekeri sinirlere, kan damarlarına veya organlara zarar vererek koku alma hissinde azalmaya neden olabilir. Ayrıca koklamayı bozacak şekilde endokrin sistemini bozabilir. Diyabetin işaretlerini öğrenin ve bu sorunu nasıl yönetebileceğinizi veya engelleyebileceğinizi öğrenmek için doktorunuza danışın.
Koku Alma Hissinde Azalma: Alzheimer Hastalığı
Alzheimer hastalığı veya Parkinson, Hungtington, MS veya motor sinir hastalıkları gibi diğer beyin hastalıklarının erken işaretçisi olabilir. Bu hastalıkların erken dönemde fark edilmesi önemlidir. Eğer koku hissinizde azalma hissederseniz ya da koku alamazsanız hemen doktorunuza tanışın. Sinir sistemine saldıran hastalıkları tedavi etmek zor olsa da doktorunuz semptomları yavaşlatabilir veya rahatlatabilir.
Hayalet Koku: Beyin Hastalığı
Orada olmayan bir şeyin kokusunu alabilirsiniz. Bu koku güzel veya kötü olabilir. Kokuyu tek veya iki burun deliğinizde de hissedebilirsiniz. Sürekli gelebilir veya gidip gelebilir. Bu durumun nedenleri arasında epilepsi nöbeti, beyin hasarları, beyin tümörleri veya Parkinson gibi durumlar yer alır. Bu semptomu yaşarsanız hemen doktorunuza danışın.
Hayalet Koku: Sinüs Enfeksiyonu
Sinüs enfeksiyonu yiyeceklerin tadını kötü yönde değiştirebilir. Hayalet koku genellikle birkaç hafta veya ay içerisinde ortadan kaybolabilir. Doktorunuz sinüsleri tuzlu su çözeltisiyle yıkamayı tavsiye edebilir.
Kırmızı Burun: Gül Hastalığı
Bu hastalık yüzünüzün ortasının kırmızı görünmesine neden olur. Zaman içerisinde, özellikle de erkeklerde, rinofima olarak da adlandırılan burun büyümesi ve kızarıklığı ortaya çıkar. Ciddi durumlarda burnun şekli değişebilir ve nefes almayı zorlaştırabilir.
Sarı Sümük: Enfeksiyon? Belki
Sümüğün rengine göre ne olup bittiğini tam olarak söyleyemezsiniz. Renkli mukus virüs veya bakteri enfeksiyonu olabileceği gibi alerji kaynaklı da olabilir. Bağışıklık sisteminizin bakterileri atmak için beyaz kan hücrelerini kullanır. Bu durum ise sümüğü sarı renge döndürür. 10 gün veya daha sonra renk yeşile döner. Bu noktada doktorunuzla antibiyotik alma konusunda konuşabilirsiniz. İyileştikten sonra sümük renksiz olacaktır.
Kahverengi Sümük: Hava Kirliliği, Sigara İçme, Kurumuş Kan
Eğer yaşadığınız bölgede hava kalitesi kötüyse sümüğünüz kahverengi olabilir. Bu durumda iç mekanlarda kalmak ve dışarıda egzersiz yapmaktan kaçınmak iyi bir fikir olabilir. Yerel hava durumu raporundan havayı öğrenebilirsiniz. Çok fazla sigara içmek de mukusu koyu renkli yapabilir. Kurumuş kan da aynı etkiyi yapar.
Siyah Sümük: Mantar Enfeksiyonu
Evet gerçekten de böyle bir şey var. Bu durum, solunum sisteminizde mantar olduğunu işaret eder. Aynı zamanda hemen tedavi gerektiren başka bir ciddi medikal durumu da işaret edebilir. Ya da kir, sigara kullanımı veya kurumuş kan gibi bir durum da söz konusu olabilir.
Renksiz Sümük: İyi Sağlık Durumu
İstediğiniz tam olarak bu! Çok fazla sümük olmadığı sürece iyi durumu işaret eder. Eğer normalden fazla varsa alerji, soğuk algınlığı veya grip anlamına gelebilir. Alerji veya soğuk algınlığıyla mücadele ederken doktorunuz veya eczacı gerekli ilaçları verecektir. Eğer grip olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçin. Gribe karşı savaşacak ve komplikasyonları önleyecek ilaç yazabilir.
YORUM YAPIN