Söz konusu adet döngüsü olduğunda “normal” geniş bir kapsama sahip. Ama adet döngünüz her ay size sorun çıkarmamalı. Eğer normalde yaptığınız şeyleri engelleyecek veya okula/işe gitmenizin önüne geçecek kadar çok ağır geçiyorsa ve tahmin edemiyorsanız, tedavi edilmesi gereken tıbbi bir sorununuz olabilir.
Doktorlar, anormal rahim kanaması durumunda şunları kontrol eder:
Hangi sıklıkta adet oluyorsunuz: Adetiniz düzenli olmalı her döngü bir haftadan fazla değişmemeli. Eğer 3 haftadan kısa veya 5 haftadan uzunsa, bir sorun olabilir.
Ne kadar sürüyor: Genelde 4-5 gün sürer. Eğer sizinkisi normalde 2 günden kısaysa veya bir haftadan uzunsa bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Ne kadar ağır geçiyor: Birçok kadın her adet döneminde 2 yemek kaşığı kadar kan kaybeder. 5 yemek kaşığından fazlası ağır olarak kabul edilse de kesin karar vermek zordur. Saatte bir tampon veya petten fazlasını kullanıyorsanız doktorunuza söyleyin. Anormal ağır adet kanamasına, menoraji adı verilir.
- Adet döngüleri arasında kanlı leke oluyor.
- Cinsel ilişkiden sonra kanama oluyor.
- Rahim Fibroidi için Görsel Kılavuz
Fibroid semptomları, tedavileri ve kadınlarda sık görülen bu sorunun nedenlerini gösterir. Aynı zamanda farklı fibroid türlerini ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini görebilirsiniz.
Eğer hamileyseniz veya menopoza girdiyseniz ve kanamanız varsa, doktorunuzu arayın.
Hamileliğin erken döneminde lekelenme yaygın olsa da kanama, ciddi bir sorun olan dış gebelik anlamına gelebilir. Bu sorun genelde döllenen yumurta rahmin dışında bir yerde sıklıkla fallop tüplerinde kalınca meydana gelir. Aynı zamanda düşük anlamı da gelebilir.
Menopoz sonrasında, hormon replasman terapisi alan kadınlar adet görebilir. Yine de kanamaların kontrol ettirilmesi gerekir.
Rahim Kanaması Neden Olur?
Anormal rahim kanamasının en yaygın nedeni hormonlarla ilgili sorunlardır. Yumurtalıklarınızdan biri yumurta bıraktığında, vücudunuzdaki bazı hormonlar rahmin iç duvarını oluşturmak ve daha sonra yıkmak gerektiğini söyler. Ergenler ve menopoz dönemine yaklaşmış kadınlar için endometriyum çok fazla birikebilir ve bu da düzensiz veya ağır adet kanamasına veya adetler arasında lekelenmeye neden olabilir.
Aşağıdakiler de hormonlarınızı değiştirebilir
- Doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar
- Hızlı kilo alma/verme
- Duygusal veya fiziksel stres
- Rahim içi araç (IUD)
Anormal kanamanın diğer nedenlerinden biri de rahminizdeki fiziksel bir sorundur. Milyonlarca kadında fibroid vardır. Bunlar, rahim duvarında büyüyen kanserli olmana tümörlerdir. Rahim duvarında büyüyen başka bir tür ise poliptir. Adenomiyoz adı verilen bir durum da rahim dokusunda endometriyum büyümesine neden olabilir.
Aşağıdakiler daha az yaygın olsa da anormal rahim kanamasına neden olabilir:
- Kanama veya pıhtılaşma sorunları veya kan sulandırıcı ilaçlar
- Serviks, endometriyum veya rahim kanseri
- Böbrek, karaciğer, tiroit veya adrenal bezleri etkileyen hastalıklar
- Serviks veya endometriyum enfeksiyonu
Nasıl Teşhis Konulur?
Doktora semptomlarınızla ilgili daha kesin bilgi vermek için birkaç adet döngüsü boyunca detayları not alabilirsiniz. Doktor aynı zamanda genel sağlık durumunuzu soracak ve sizi muayene edecektir. Büyük ihtimalle hamilelik testi yaptırmanız istenecektir. Ayrıca şu testler de istenebilir: www.pembepanter.com/anormal-rahim-kanamasi-nedir
Kan testleri: Aşırı kanama demir eksikliğine neden olabilir. Kan testi ile böyle bir sorun olup olmadığı görülebilir. Aynı zamanda hormonlarınızın dengeli olup olmadığını veya kan hastalığınız ya da kronik hastalığınızın olup olmadığını gösterebilir.
Ultrason: Bu test, doktorun fibroid veya polip olup olmadığına bakması için ses dalgalarını kullanarak rahmin içinin resmini çeker.
Histeroskopi: Doktor, serviksten yerleştirilen küçük bir ışıklı cihazla rahmin içine bakacaktır.
Biyopsi: Doktor, mikroskop altında anormal hücreleri kontrol etmek için doku örnekleri alabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Rahmin detaylı resmini elde etmek için radyo dalgası ve güçlü mıknatısları kullanır. Çok sık kullanılmasa da adenomiyosiz teşhisine yardımcı olabilir.
Tedavi
Anormal rahim kanamasının türüne göre değişir. Eğer semptomlar kronik hastalık veya kan hastalığı kaynaklıysa, bu hastalığın tedavi edilmesi yardımcı olabilir.
Ayrıca tedaviniz çocuk isteyip istemediğinize göre planlanacaktır. Bazı tedavilerden sonra hamile kalmak güvenli olmazken bazılarından sonra hamile kalma ihtimali ortadan kalkar. Eğer menopoza yakınsanız, semptomlar kendiliğinden geçeceği için doktorunuz beklemeyi önerebilir.
- Doktorlar genellikle ilk olarak ilaçla tedaviyi dene
- Hormonlar Doğum kontrol hapları ve diğer hormon tedavileri
- Adet döngüsünü düzenleme ve hafifletmek için kullanılabilir
- Gonadotropin salgılama hormonu agonisti
(GnRHa)
Bu, vücudunuzun bazı hormonları üretmesini engelleyecektir. Fibroidleri küçültseler de genellikle diğer tedavilerle birlikte kullanılırlar. www.pembepanter.com
NSAIDS
Adetinizden birkaç gün önce ibuprofen veya naproksen gibi anti-enflamatuvar aldıysanız, bunlar kanamanızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Traneksamik asit. Bu ilaçlar kan pıhtılaşmasına yardımcı olur ve ağır rahim kanamasını kontrol edebilir.
Bazı kadınlarda, progestin adı verilen bir hormon salgılayan IUD’e ağır kanamayı durdurabilir. Bunu kullanan birçok kadın adet görmez.
Bazı durumlarda kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir:
Endometrial ablasyon
Rahmin iç duvarını yok etmek için ısı, soğuk, elektrik veya lazer kullanır. Adetlerinizi tamamen sonlandırabilir. Bu işlemden sonra hamile kalamazsınız ve kalmanız da tehlikeli olur. Menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanmanız gerekir.
Miyomektomi veya rahmin arter embolizasyonu. Eğer fibroidleriniz varsa, doktor bunları çıkarabilir veya bunlara kan sağlayan damarları kesebilir.
Histerektomi
Bu ameliyatta rahmin çıkarılır. Eğer fibroidleriniz çok büyükse veya endometriyum veya rahim kanseri varsa histerektomi gerekebilir. Diğer durumlarda diğer tedaviler işe yaramadığında başvurulması gereken en son seçenektir.
YORUM YAPIN