Kadınların çoğu adet gördüklerinde ağır akıntılı günler ve ağrılar yaşar. “Ağır adet dönemi” anlamına gelen menoraj geçirmek yaygın değildir.
Eğer bu sorunu yaşıyorsanız, adetiniz çok yoğun geçebilir. Tüm gün boyunca saat başı tampon veya pet değiştirmeniz gerekebilir. Ayrıca günlük aktivitelerinizi yapmanızı etkileyecek kadar çok ağrı çekebilirsiniz.
Ağır adet bazen gizli kalp sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir ve başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Her saat başı tampon ya da pet değiştirmeniz gerekiyorsa doktorunuza başvurun. Size yardımcı olabilir.
Semptomlar
Bazı kadınlar ilk adetlerinden beri sürekli ağır adet dönemi geçirirler. Diğerlerinde ise birkaç yol normal devam ettikten sonra ağır adet gerçekleşebilir.
Eğer bu sorun yeniyse, ağır adeti doktorunuza söylemeniz gerekir. Zayıf ve yorgun hissetmenize neden olacak anemiye (kırmızı kan hücrelerinin düşük seviyede olması) yol açabilir. www.pembepanter.com/adet-sancisi-nedir-neden-adet-donemin-agir-geciyor
Menoraj lan kadınlar:
- Tüm gün ya da tüm adet dönemi boyunca saat başı tampon veya pet değiştirebilir
- Gecenin bir yarısında pet değiştirebilirler.
- Ağır akışı yönetmek için bir kerede iki pet kullanabilirler
Aynı zamanda:
- Ağrılı kramplar nedeniyle bazı işleri yapamazlar
- Bozuk para boyutunda kan pıhtısı atabilirler
- 7 günden uzun süren adet yaşayabilirler
- Nefes nefese kalabilirler ya da yorgun hissedebilirler
- Adetler arasında kanama yaşayabilirler
- Menopoz sonrasında kanama yaşayabilirler
Nedenler
Kadınların ağır adet geçirmesinin birçok nedeni vardır. En yaygın nedenler:
Hormon sorunları Her ay rahim duvarı kalınlaşarak adet döneminde bu duvar atılır. Eğer hormon seviyeleriniz dengeli değilse, vücudunuz bu duvarı çok kalın yapabilir ve bu durum da ağır kanamaya neden olur. Eğer ovulasyon olmazsa (yumurtalıktan yumurta salınması) bu durum hormon dengesini bozarak çok kalın duvar oluşumuna ve ağır adete neden olabilir.
Rahimdeki oluşumlar. Rahmin duvarında polipler büyür. Rahim duvarında büyüyen iyi huylu tümörlere (kanserli olmayan) ise fibroit denir. Bu iki oluşum da adetleri ağırlaştırarak daha uzun sürmelerine neden olabilir.
Bazı IUDler. Birçok kadın doğum kontrol yöntemi olan küçük intraüterin cihazı (IUD) kullanır. Eğer IUD hormon içermiyorsa adetleriniz daha ağır geçebilir. www.pembepanter.com
Hamilelikle ilgili sorunlar. Nadir durumlarda sperm ve yumurta birleştikten sonra büyüyen hücreler, rahmin içi yerine dışına yerleşebilir. Buna dış gebelik adı verilir. Gerçek bir hamilelikle sonuçlanmaz ve ağır adetle karıştırılabilen ağır kanama gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğmamış bebeğin rahimde ölmesi olan düşük de ağır kanamaya neden olabilir.
Kadınlarda görülen bazı kanserler. Nadir olsa da rahim, serviks veya yumurtalık kanseri ağır adet gibi görünen ağır kanamalara neden olabilir.
Kanama sorunları. Yaygın olmasa da genetik olan kanama sorunları kesik oluşması durumunda kişinin kanamayı durduramamasına neden olur. Kadınların adet döneminin daha ağır geçmesine ve daha uzun sürmesine neden olabilir.
Bazı ilaçlar. Kan sulandırıcılar veya enflamasyona karşı savaşan ilaçlar da ağır adete neden olabilir.
Bazı sağlık sorunları. Aşağıdaki sorunlara sahip kadınlar ağır adet yaşayabilir:
- Endometriyozis
- Tiroit sorunları
- Pelvik inflamatuvar hastalık (PID)
- Böbrek hastalıkları
- Karaciğer hastalığı
Tanı
Doktor size medikal geçmişinizi soracak ve semptomlarınızı tanımlamanızı isteyecektir. Sizi muayene edecek ve ultrason, Pap testi veya kan testi gibi testleri isteyecektir. Aynı zamanda rahim duvarından örnekler de alabilir. Diğer sağlık sorunlarını eledikten sonra ağır adet tanısı koyabilir.
Tedavi
Doktorunuz, aşağıdaki yöntemlerle ağır adeti tedavi edebilir:
Doğum kontrol seçeneği. Doğum kontrol hapı almak, vücudunuzda hormon dengesi sağlayarak ağır adeti sonlandırabilir. Hormon salgılayan IUD kullanmak, adetleri hafifletmenin bir diğer yoludur.
Bazı ilaçlar. Doktor, ağır adet döneminde akışı azaltmak için ilaç yazabilir. İlaçları sadece adet gördüğünüzde kullanmanız gerekebilir.
Ameliyat. Doktor polip veya fibroit bulursa, bunları küçültebilir veya alabilir. Böylelikle ağır kanama durabilir.
Rahmin duvar alınabilir. Doktorlar bunu farklı şekillerde yapar. Dilasyon ve küretaj ya da D&C olarak bilinen en basit prosedür, rahmin en dış tabakasını almayı içerir. Genellikle ağır adetleri durdursa da kadın buna birden fazla kere ihtiyaç duyabilir.
Diğer prosedürler (endometriyal ablasyon ve endometriyal reseksiyon), rahmi kalıcı olarak alır veya kalıcı hasar verir. Kadınlar bu işlemlerde sonra daha hafif adet dönemi geçirirler. Doktorlar endometriyal ablasyon veya reseksiyon sonrasında hamile kalmayı önermez. Bu tedaviler doğum kontrol yöntemi olmadığı için doğum kontrolüne devam etmeniz gerekir.
Histerektomi. Ekstrem durumlarda, rahminizin alınması için ameliyat olmanız gerekebilir. Bu durumda adet görmezsiniz ve hamile kalamazsınız.
YORUM YAPIN