Büyük ihtimalle hayatınızın bir döneminde Yeni Yıl hedefi olarak kilo vermeyi ya da sağlıklı yaşamayı koydunuz. Eğer diğer Amerikalılar gibiyseniz güçlü adımlarla başlasanız da Şubat ayı gibi motivasyonunuzu kaybediyorsunuz.
Yalnız değilsiniz: Amerikalıların yüzde 80’i Şubat ayında hedeflerini bırakıyor ve Mart ayında hedeften geriye bir şey kalmıyor.
Ben de bu durumu birçok kez yaşadım. Yine de kilo vermeyi Yeni Yıl hedefi olarak koymayı seviyorum ve bu sefer başarmaya kararlıyım. Bu nedenle bu yıl uzun dönemli olarak bu işe odaklanacağım.
Genellikle geçmişte 5 kilo vermek gibi yüzeyse hedefler koydum. Bunu yapmak için ise şeker detoksu, smoothie kürleri ve Paleo diyetini denedim. Kısa süreli başarı elde etsem de sürdürülebilir bir alışkanlık kazanamadım ve nadiren 5 kilo verme hedefime ulaştım. Bu yıl her şey farklı olacak çünkü işime yarayan bir sır keşfettim.
Çıtayı Düşük Tutun
Bu sene tatilde aldığım birkaç kiloyu hızlı bir şekilde vermeye odaklanmıyorum. Kendimden büyük beklentilerim yok. Beslenme uzmanı Veronica Cardon da aynı fikirse ve başarılı olmak için kısa dönemli amaçlarla başlamayı öneriyor.
“Üç ay içerisinde 10 kilo vereceğim gibi aşırı hırslı amaçlarla başlamayın. Gelecek ay bir kilo vereceğim gibi başarılabilir kilometre taşları olan küçük adımlı hedefler koyarak gerçekçi olmak önemli.”
Bu amaçlara ulaşmak için her ay yapacağım şeyleri belirlemeye başladım. Ocak ayında kahveme krema eklemeyi keseceğim ve spor salonuna haftada üç kere gideceğim.
Sağlık koçu Marcey Rader, kalıcı alışkanlıklar için yıl boyunca küçük alışkanlar edinmenin hedeflerinize ulaşmaya yardımcı olacağını söylüyor.
Rader, “Ocak ayında meditasyon süremi günde iki dakika arttıracağım ve Şubat ayında kahveme sadece hafta sonları şeker ekleyeceğim,” diyor. “Mart ayında her gün esneyeceğim veya iş günü sonunda ve kişisel zamanına geçerken beş kere Güneş Selamlaması yapacağım.”
Rader aynı zamanda bu sistemin, sonuçları hemen görmezsek ya da aksaklık olursa başarısızlık hissinden uzaklaşmamıza yardımcı olacağını düşünüyor.
“Aynı zamanda sadece kısa süre için (30 gün) olduğunu bilmenize ve bunun alışkanlığa dönüşeceğimi görmenize yardımcı oluyor.” “Eğer alışkanlık işe yaramazsa yeterince faydalı değil demektir. 30 günlük deneme süresi verdik, olmadı ve yolumuza devam edebiliriz.”
Kendinize hesap verebilmeniz için de hatırlatıcılar belirlemek de iyi bir fikir olacaktır. Dikkatinizin dağılması ve amaçlarınızı unutmak oldukça kolay. Ancak teknolojiden faydalanabilirsiniz. Telefonunuza günlük hatırlatıcılar koyun ve egzersiz programınızı önceden planlayın. Hatırlatıcıyı gördüğümde programa daha sadık kaldığımı fark ettim. Aynı zamanda her haftanın sonunda günlük tutarak ilerlememi (veya ilerlemememi) takip edeceğim.
Yeni yılda yeni hedefler. . .ve bu sene bu hedeflere bağlı kalacağım!
YORUM YAPIN