Yeni ebeveynler isteseler de istemeseler de kendi ebeveynlerinden, arkadaşlarından ve hatta yabancılardan bile ebeveynlik tavsiyesi alırlar.
Tavsiye verenlerin kötü bir niyeti olmaz. Ancak kendinizden şüpheleriniz varsa bu tavsiyeleri kaldırmak zor olabilir.
Ne yapmalıyız:
Kimse bebeğinizi sizin kadar iyi tanımaz. İç güdülerinize güvenin. Tavsiye verenleri nazikçe, “teşekkürler bunu düşüneceğiz” veya “çocuk doktorumuza sorabiliriz” diyerek karşılayın.
Eğer bırakmazlar “hallettik” diyerek konuyu değiştirin. Zamanın değiştiğini unutmayın. Araştırmalar bize uykunun en iyi yöntem olduğunu ve beşiklerin güvensiz olduğunu öğretti. Yirmi otuz yıl önce ebeveynlik yapmış biri bunları bilmiyor olabilir.
Açık fikirli olun. Bazen biraz yardım işe yarayabilir. Eğer merak ediyorsanız, güvenlik, gelişim ve sağlık tavsiyeleri için çocuk doktorunuza başvurun.
BEBEĞİN HAFTALIK GELİŞİMİ
Bu yaşta bebekler sorun çözmeye başlar. Uzmanlaşana kadar zor görevleri dener. Motor becerileri de gelişmeye başlar! www.pembepanter.com
Bebeğinizin aşağıdakileri yapmaya başladığını fark edebilirsiniz:
- Topları bardağa koymak gibi nesneleri kaplara koyduğunu
- Bir önceki seferde nasıl yaptığını hatırlayarak aynı çözümü denediğini
- Gördüğü nesneleri gösterdiğini – göstererek ya da söyleyerek
- Elinden oyuncağını aldığınızda kızdığını ya da ağladığını
- El çırpıp el salladığını
Şunları merak edebilirsiniz:
Bebeğin bıngıldağının küçülmesi Bebeğin bıngıldağı parmak ucu boyuna inmiş olmalı. Büyüme tablosu. Bebeğiniz tam ortada değilse merak etmeyin. Mükemmel büyüme deseni diye bir şey yok. Doktor ani değişimlere ya da kilo aldıkça uzamayan bebeklere bakabilir.
9 AY 1 HAFTA İPUÇLARI
Eğer bebeğiniz 10kg olduysa, yeni doğan koltuğunu büyük bir koltukla değiştirin. Bebeğin araç koltuğunu 2 yaşına kadar arkaya bakar konumda tutun. 1 yaşından sonra döndürme tavsiyesi geçmişte kaldı. www.pembepanter.com/istenmeyen-ebeveynlik-tavsiyeleriyle-bas-etme
Yolcu hava yastığı olan araçlarda bebek koltuğunu öne bakar şekilde yerleştirmeyin. Emniyet kemerinin bükülmediğinden ve kemerin bebeğin göbek deliğinden değil göğsünden geçtiğinden emin olun.
Evdeki güvenlik önlemlerini gözden geçirin. Beşiğin güvenli olduğundan prizlerin kapalı olduğundan kabloların dolanmadığından ve merdivende kapı olduğundan emin olun. Sıcak su termostatı 40 dereceden yüksek olmamalı.
Eğer eski bir evde yaşıyorsanız kurşun kontrolü yaptırın. Kurşun zehirlenmesi, çocuğun gelişimi için önemli bir risk oluşturur.
Anne sütünden mamaya geçerken, ilk mama biberonunu annesi dışında birisi vermelidir. Bebek sizin kokunuzu alınca emmek isteyebilir.
YORUM YAPIN