Kozmetik ürünleri hakkında tehlikeli gerçekler!

Yüzünüzdeki kızarıklıkları kapatırken, cildinize bronzluk kazandırırken veya saçlarınızı düzleştirirken birçok farklı malzeme içeren ürünleri kullanıyorsunuz.

PEKİ BU MALZEMELER GÜVENİLİR Mİ?

Farklı yazılar güzellik ürünlerinin tehlikelerinin modaya uyduğunu söylediği için işin bilimsel yanında bakmaya karar verdik. Ayrıca kimyasal kullanımı azaltmak isteyenler için alternatifler sunuyoruz.

KERATİN DÜZLEŞTİRİCİLER

Kuaförlerde yapılan keratin saç işlemleri pürüzsüz ve ipek gibi görünen saçlara kavuşmanızı sağlayabilir. Bu işlemler genelde formaldehit içermez. Ama Oregon’un OSHA ürününden alınan örneklerin yarısından fazlasında yüksek oranda kimyasal bulundu. Formaldehite uzun süreli maruz kalmak kansere neden olabilir. Saçlarınızı birkaç ayda bir düzleştirmek, OSHA’nın maruz kalma sınırlarını aşmanıza yol açmaz. Yine de kuaförünüz için risk teşkil edebilir.

SAÇ KREMİ VE SAÇ DÜZLEŞTİRİCİ

Saç kremi, statik elektriğin etkilerini ortadan kaldırarak saçların elektriklenmesini önler. Sonuçlar bir sonraki şampuana kadar dayansa da saç düzleştiriciler doğal kıvırcık saçların kıvrımlarını açar. Saç düzleştirirken, saç düzleştirici yerine fön makinası kullanmak daha az etkilidir. Ama eğer kuaförünüz size birkaç teknik gösterirse ve güvenli saç bakım ürünleriyle kullanırsanız saçınızın elektriklenmiş görüntüsünü ortadan kaldırabilirsiniz.

KALICI SAÇ BOYALARI

Saç boyaları ve kanser arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar birbiriyle çelişen sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalar, koyu renkler başta olmak üzere kalıcı saç boyası kullanan kadınların lösemi veya lenfoma olma riskinin daha yüksek olduğunu öne sürmektedir. Ancak diğer çalışmalar riskte bir artış bulmamıştır. Saç boyası ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar bir bağlantı bulmamıştır. Aynı zamanda saç boyalarının hamilelik döneminde tehlike oluşturduğuna dair kanıtlar da bulunmamıştır. Yine de bazı uzmanlar, ikinci trimestere kadar beklemenin faydalı olacağını düşünüyor.

BİTKİSEL SAÇ BOYALARI

Kına ve sebze boyaları dahil olmak üzere bitkisel saç boyaları, sert kimyasallar olmadan saçın rengini değiştirir. Ama bu boyaların bazı eksileri vardır. Çoğu boya saç rengini çok fazla değiştirmek ve renk, kalıcı boyalara göre daha çabuk solar. İkinci bir seçenek ise kuaförde röfle yaptırmaktır. Özel boneler veya folyo sargılar, saçın kafa derinizle temas etmesini engeller. Böylece kimyasallar cildiniz tarafından emilmez.

ÇILGIN KONTAK LENSLER

Görüşünüzü düzeltmeyen renkli veya desenli lensler, görünümünüzü değiştirmeye yardımcı olur. Ama kuaför, kostüm mağazaları veya online mağazalarda satılan reçetesiz lenslerden uzak durun. Kontak lenslerin tam olarak göze uyması, temiz olması ve bakılması gerekir. Eğer uygun şekilde bakmazsanız, göz yaralanması veya göz kaybına neden olabilecek enfeksiyonlar yaşayabilirsiniz.

RX RENKLİ LENSLER

Eğer doğa ananın size yanlış göz rengi verdiğini düşünüyorsanız, renkli kontak lens almak için lisanslı uzmanlara başvurun. Gözünüz görse bile muayene olmanız gerekir. Doktor size reçete yazabilir ve lenslere nasıl bakacağınızı gösterebilir. Sadece reçeteli lens satın alın. Göz yaralanmalarından kaçınmak için doktorun talimatlarını takip edin.

REÇETELİ KİRPİK SERUMLARI

Latisse, size geçici olarak uzun ve dolgun kirpikler veren reçeteli bir ilaç. Serumu her gün üst kirpiğinize damlatıp sonuçları almak için dört ay beklemeniz gerekir. Kirpikleri sevseniz de bazıları kalıcı olmak üzere bazı yan etkilere sahiptir. İlaç, göz çevresinin rengini koyulaştırabilir veya gözünüzün renkli kısmını (iris) kahverengi yapabilir.

KİRPİK UZATMA

Sahte kirpikler veya kirpik uzatma uygulamaları, reçeteli ilaçlar olmadan istediğiniz uzun kirpikleri sağlayabilir. Ama bunlar da risksiz değildir. Yapıştırıcılar göz kapaklarınızı tahriş edebilir ya da alerjik reaksiyona neden olabilir. Daha kalın görünmeyi vaat eden kalıcı kirpiklere dikkat edin. Bu ürünlerin körlük dahil olmak üzere ciddi yaralanmalarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Kalıcı boyaların hiçbiri, kirpiklerde kullanılmak üzere FDA onayı almamıştır.

HİDROKİNİN

Hidrokinin, reçeteli ya da daha az güçlü formuyla reçetesiz olarak satılan bir cilt tonu açıcı üründür. Dermatologlar genellikle yaşlanma lekelerini veya melazma olarak bilinen koyu lekeler için önerir. Hidrokinin çok fazla kullanılması ciltte renk eşitsizliğine neden olabilir. Hayvan çalışmaları bu kimyasalı kanserle ilişkilendirse de insanlarda yarattığı riskler bilinmemektedir. Bilim insanları hidrokinin güvenliği ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmektedir.

LAZER CİLT YENİLEME

Lazer cilt yenileme, cildin üst tabakasını kaldırmak için özel bir lazer türü kullanır. Dermatologlar tarafından yapılan bu işlem, yaşlanma lekelerini azaltabilir ve kimyasal açıcılar kullanmadan cilt tonunu eşitleyebilir. Eksi yanları ise maliyeti, acı, cildiniz iyileşirken evde geçirdiğiniz zaman ve yara veya renk eşitsizliği riskidir.

SOLARYUM

Solaryum salonlarının güvenliği hakkında ne duymuş olursanız olun, araştırmalar sık solaryum kullanımının cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma riskini arttırdığını söylüyor. Ayrıca solaryum, kırışıklık ve kahverengi lekeler gibi erken yaşlanma işaretlerini arttıran UVA ışınlarını yayıyor. Bronzlaşmış bir cilt iyi görünse bile aslında cilde zarar verir.

GÜNEŞSİZ BORANZLAŞMA ÜRÜNLERİ

Sahte bronzluk elde etmek çok kolay. Güneşsiz bronzluk veren kremler, cilde geçici “bronz” görünüm vermek için cilt yüzeyindeki amino asitlerle tepkiyemeye giren DHA renk maddesini içerir. DHA harici kullanımda FDA onaylıdır ancak ticari spreyli bronzlaşma kabinlerinde kullanılamaz. Bu kabinler, spreyi solumanıza veya spreyin gözünüze kaçmasına neden olabilir. Güneşsiz bronzlaşırken bile güneş kremi sürmeyi unutmayın. Bronzlaştırıcılar cildinizi korumaz. www.pembepanter.com/kozmetik-urunleri-hakkinda-tehlikeli-gercekler

MANÜKÜR VE PEDÜKÜR TEHLİKELERİ

Manikür ürünleri formaldehit, fitalat, aseton veya toluen gibi kimyasalları içerir. Bu kimyasalların dumanları cildinize, gözlerinize, burnunuza ve solunum sisteminize zarar verebilir. Bu reaksiyonlar, müşterilerden çok kuaförde çalışanlar için geçerlidir. Manikür ve pedikür aynı zamanda mantar ve bakteri enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durum özellikle iyi sterilize edilmemiş ekipmanlar kullanıldığında ortaya çıkar.

RİSKİ EN AZA İNDİRİN!

Manikür veya pedikür yaptırmadan önce kuaförün temizliğinden emin olun. Eğer hijyen veya dezenfektan uygulamaları konusunda şüpheleriniz varsa kuaförden çıkın. Pedikür öncesinde bacaklarınızı tıraş etmeyin ve tırnak derilerinizi kestirmeyin. Eğer kuaför çalışanıysanız, iş güvenliği kurallarının izlendiğinden emin olun.

FİTALATLAR

Fitalatlar, yumuşaklık sağlamak için ürünlerde kullanılan kimyasallardır. Bu kimyasal oyuncaklarda, gıda paketlerinde ve oje, şampuan ve sabun gibi bazı güzellik ürünlerinde bulunur. Yapılan iki çalışma, hamilelik döneminde fitalata maruz kalmanın erkek bebeklerde düşük hormon seviyesi ve küçük genital organ gibi gelişim sorunlarına yol açabileceğini belirtmiştir. Ama FDA, fitalatların sağlık riski oluşturduğuna dair yeterli kanıt olmadığını söylemektedir.

FİTALAT İÇERMEYEN ÜRÜNLER

Eğer fitalatlar konusunda endişeleriniz varsa fitalat içermeyen güzellik ürünlerini kullanabilirsiniz. Fitalat (dibütilfitalar, dimetilfitalat, dietilfitalat gibi), butil ester veya plastikleştirici gibi terimleri kontrol edebilirsiniz. Fitalatlar aynı zamanda zemin döşemesi, duş perdesi, gıda paketi ve diğer ürünlerde de bulunmaktadır. Fakat fitalat içermeyen kozmetik ve cilt bakım ürünleri kullanmak maruz kalma oranlarınızı azaltabilir.

PARABEN

Paraben makyaj ürünleri, nemlendiriciler ve saç bakım ürünleri gibi kozmetik ürünlerinde en yaygın kullanılan koruyucudur. Yapılan çalışmalardan biri meme tümörlerinde paraben bulsa da parabenlerin kansere yol açtığına dair bir gösterge sağlamamıştır. Başka bir çalışma ise kozmetik ürünlerindeki paraben miktarının kansere yol açmak için “yetersiz” olduğu sonucu sunmuştur.

PARABEN İÇERMEYEN KOZMETİK ÜRÜNLER

Eğer paraben konusunda endişeleriniz varsa paraben içermeyen güzellik ürünlerini kullanabilirsiniz. Koruyucular olmadan kozmetik ürünleri bozulsa da tek seçenek paraben değildir. Bazı ürünler, koruyucu olarak C vitamini (askorbik asit) veya E vitamini (tokoferil asetat) kullanır. www.pembepanter.com

MAKYAJ ÜRÜNLERİNİN SON KULLANMA TARİHİ VAR MI?

Eğer elinizde hala disko döneminden kalma parıltılar varsa hemen atın. Makyaj ürünlerinde bulunan koruyucular parçalanarak bakteri büyümesine neden olabilir. Uzmanlar “kullanım” talimatları sunmaktadır:

  • Fondöten – bir yıl
  • Allık/pudra/gölgelendirme ürünleri – iki yıl
  • Ruj – bir yıl
  • Rimel – 3-4 ay

Eğer söz enfeksiyonunuz varsa göz makyaj ürünlerini hemen atın.

MİNERAL MAKYAJ DAHA MI İYİ?

Mineral makyaj, normal kozmetik ürünlerine göre daha az tahriş edici madde ve koruyucu içerir. Bu ürünler de alerjen içerebilir. Bu nedenle hassas cilde sahip kişiler, mümkün olduğu kadar az malzeme içeren ürünleri kullanılmalıdır. Mineral makyaj ürünlerinde titanyum dioksit veya çinko oksit gibi güneş koruyucular olsa da tek başına güneş koruyucu olarak kullanılmamalıdır. Mineral makyaj ürünlerini normal güneş kremi üstüne uygulamak tavsiye edilir.

GÜNEŞ KREMİ GÜVENLİĞİ

Güneş kremindeki malzemeler yüzlerce yıldır kullanılmaktadır ve güvenli olarak kabul edilir. Asıl tehlike, çok zayıf bir güneş koruyucu seçmektir. Hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruma sağlamak için “geniş spektrumlu” yazan ve SPF 30 ve daha üstü korumaya sahip bir ürün seçin. Bu ürünler, cilt kanseri ve erken cilt yaşlanması riskini azaltmaya yardımcı olur.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR