Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonlarını reçetesiz olarak eczaneden alabileceğiniz kremlerle veya fitillerle tedavi edebilirsiniz, özellikle de ilk defa bu sorunu yaşamıyor ve semptomları tanıyorsanız.

Ama sık sık mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız ya da enfeksiyon ciddi boyutlardaysa reçeteli ilaca ihtiyaç duyabilirsiniz. Emin değil misiniz? O zaman doktora gitmeniz gerekir.

Mantar Karşıtı Vajina Kremleri

Ciddi mantar enfeksiyonları için doktor, mantar karşıtı vajina kremi yazacaktır. Genellikle bu ilaçlar, doğru dozu uygulamanıza yardımcı olacak aplikatörle birlikte satılır.

Ayrıca benzer mantar enfeksiyonu ilaçlarını reçetesiz olarak da alabilirsiniz. Bunlardan bazıları, vajinanın içine uyguladığınız kremlerdir. Diğerleri ise vajinaya yerleştirmeniz gereken ve çözünen fitil veya tabletlerdir.

  • Klotrimazole (Lotrimin ve Mycelex)
  • Mikonazole (Monistat ve Micatin)
  • Tiokonazole (Vagistat-1)

Farklı mantar suşlarında etkili olan kremler de vardır. Bunlar için reçeteye ihtiyacınız olacaktır:

  • Terkonazole (Terazol)
  • Butokonazole (Gynazole-1)

Genel olarak ilaç ne kadar yoğunda o kadar kısa süre kullanmanız gerekir. Adında 7 olan vajina kremi genellikle 7 gün boyunca kullanılır. Aynı üründe 3 sayısı varsa, bu daha yoğun bir vajina kremidir ve 3 gün kullanmanız yeterli olur. www.pembepanter.com

Doktor ciddi vajina girişince ve vulva adı verilen dokulardaki enflamasyon, kızarıklık ve ağrıyı azaltmak için birkaç gün boyunca kullanmanız için steroid krem de yazabilir.

Ağızdan Alınan Mantar Karşıtı İlaçlar

Eğer enfeksiyon ciddi seviyedeyse doktor tek doz flukonazol (Diflucan) yazabilir. Bu ilaç tüm vücudunuzdaki mantarları öldürür. Bu nedenle mide ağrısı veya baş ağrısı gibi kısa dönemli yan etkileri vardır. www.pembepanter.com/vajinal-mantar-enfeksiyonu-nedir-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi

Düşüğe ve doğum sorunlarına neden olduğu için hamileyseniz mantar enfeksiyonunu tedavi ederken flukonazol almamalısınız.

İlaç İpuçları

Tüm dozu tamamlayın. Semptomlar geçse bile tüm ilacı veya kremi kullanın.

Vajina kremleri, vajina tabletleri ve fitillerin yağla yapıldığını ve prezervatif ve diyaframlara zarar verebileceğini unutmayın. Bu nedenle eğer hamile kalmak istemiyorsanız tedavi boyunca cinsel ilişkiye girecekseniz başka bir doğum kontrol yöntemi kullanın.

Hamilelik döneminde doktora danışmadan (reçetesiz vajina kremleri dahil olmak üzere) ilaç kullanmayın.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

İlaçla ve ilacı nasıl kullanacağınızla ilgili sorularınız varsa doktor veya eczacınıza danışın. Yazılan tüm ilaçları tamamladıktan sonra semptomlarınız geçmezse doktora danışın.

Bir yıl içinde dört veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız doktora danışın. “Tekrarlayan vulvovajinal mantar” adı verilen bir sorun olabilir. Yaygın olmasa da bu durumda en az 6 ay boyunca mantar önleyici ilaç kullanmanız gerekir.

Genellikle tekrarlayan mantar enfeksiyonu dirençli bir suşun veya tedavi edilmeyen diyabet gibi başka bir sorunun işareti olabilir. Sorunu çözmek için doktorunuza yardımcı olabilirsiniz.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR