Meme iltihabı (mastit) nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Normal bir günde göğüs hassasiyeti çekebilirsiniz. Göğüslerimiz her zaman önde durarak akşam koşusunun ve çocukların yükünü çekiyor. Sıklıkla enfeksiyon kapmasalar da enfeksiyon olduğunda sutyen ve adet sancısını onlarca katı ağrıya neden olurlar.

Meme dokusunda görülen enfeksiyona mastit adı verilir. Eğer emziriyorsanız, buna laktasyon veya puerperal (doğum kaynaklı) mastit adı verili. Eğer emzirmiyorsanız, buna peridüktal mastit adı verili. Mastit olduğunda kendinizi grip geçiriyor gibi hissetseniz de gribe göre daha kısa sürede iyileşirsiniz.

Nedenler

Mastit, emziren kadınlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. ABD’de emziren her 10 kadından 1’inde görülür. Süt kanallarında biriken sütten dolayı oluşur. Bunun nedeni ise bebeğin memeye tam tutunamaması ya da bir memeden daha fazla emmesidir. Eğer düzenli emzirmezseniz veya pompa ile sağmazsanız da mastit olabilir.

Mastit sadece emziren kadınlarda olmaz. Emzirmiyorsanız, çatlak meme ucu veya meme piercingi de meme enfeksiyonuna neden olabilir. İkisi de bakterilerin süt kanallarına girmesine izin verir. Bu durum özellikle sigara kullanan kadınlarda yaygındır. www.pembepanter.com

Semptomlar

Diğer enfeksiyonlar gibi enfeksiyon kapan alan, enfeksiyonun vücudun diğer yerlerine yayılmasını önlemek için iltihaplanır. Mastit söz konusu olduğunda enfekte olmuş süt kanalı göğüslerin şişmesine neden olur. Göğüsleriniz kırmızı görebilir ve hassaslaşabilir.

Mastit olan kadınların çoğu ağrı, ürperme ve ateş gibi grip semptomları yaşar.

Aynı zamanda meme ucundan irin gelebilir ve memede sert bir kitle olabilir.

Tanı

Mastit semptomları aniden ortaya çıkar. Göğüslerinizde rahatsızlık hissetmeden önce grip oluyor gibi hissedebilirsiniz. Ağrı hissettiğinizde veya kızarıklığı gördüğünüzde en kısa sürede doktora gitmeniz gerekir. www.pembepanter.com/meme-iltihabi-mastit-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri

Doktor, fiziksel muayeneden sonra mastit teşhisi koyar. Ateş, ürperme, kırmızılık ve göğüste meme ucuna doğru olan şişkinlik teşhis konulmasına yardımcı olur.

Teşhis koyarken elenmesi gereken iki durum vardır: mastitin hızlı bir şekilde tedavi edilmediği durumlarda ortaya çıkan meme apsesi ve oldukça nadir olan ancak kırmızılık ve şişme semptomlarıyla ortaya çıkan enflamatuvar meme kanseri.

Tedavi

Eğer emzirmiyorsanız, antibiyotik kullanarak birkaç güne iyi hissedebilirsiniz. Antibiyotikleri zaman kaybetmeden kullanmaya başlayın.

Eğer emziriyorsanız, (bebek varken zor olsa bile) kendinize bakmak daha kısa sürede iyileşmenize yardımcı olur. Bol bol su için, gevşek sutyen kullanın ve mümkün olduğu kadar çok dinlenin. Doktor, ateş ve ağrıyı azaltmak için ibuprofen veya benzer bir ilaç verebilir.

Emzirmeye devam etmek ve sütü süt kanallarından çıkarmak önemlidir. Ağrılı olsa da bebeğe zarar vermez.

Önleme

Sıkı sutyenler ve kıyafetler memelerinize baskı uygular. Hafif ve sıkmayan kıyafetler tercih edin.

Sütün geriye kaçmasını engellemek için bebeğin memeye doğru tutunduğundan ve her emzirmede iki memedeki sütü de içtiğinden emin olun. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda emzirme danışmanına başvurabilirsiniz.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR