Tiroit, boynunuzun alt bölümünde Adem elmasının altında her alan bir bezdir. Enerji kullanmak, uyanık kalmak, beyin, kalp, kas ve diğer organları çalışır tutmak için hormonlar üretir.
Antikorlar ise vücudunuzu bakteri ve virüslere karşı korumak için bağışıklık sistemi tarafından üretilir. Vücudunuzu zararlı şeyler işgal ettiğinde antikorlar bunları yok eder. Bazen vücudunuz yanlışlıkla tiroit bezinin ürettiği hormonlara saldıran anti-tiroit adı verilen antikorları üretir. Bu durum tiroit hormonlarının çok veya az üretilmesine neden olabilir.
Sağlık Üzerindeki Etkileri
Anti-tiroit antikorları, tiroit bezinin belirli bölgelerini hedef alır:
Tiroit peroksidaz (TPO). TPO, tiroit hormonu üretiminde önemli rol oynayan bir enzimdir.
Tiroglobülin (Tg). Bu madde, vücudunuzda tiroit hormonlarının üretilmesine yardımcı olur.
Tiroit uyarıcı hormon (TSH) reseptörü. TSH, tiroit hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak bezin tiroit hormonu üretmesini ve kana salmasını sağlar.
Antikorlar bu beze zarar verebilir, şişmesine neden olabilir ve çalışmasını bozabilir. Bu durum ise aşağıdaki hastalıklara neden olabilir:
Hashimoto hastalığı Bu hastalık, hipotiroidism yani tiroidin az çalışması nedeniyle en yaygın görülen hastalıktır. Tiroit bezleri iltihaplandığında normalde ürettiği hormonları üretemez. www.pembepanter.com Yıllar içerisinde tiroit hasarı oluşabilir. Bu durum kandaki tiroit hormonu seviyelerinin düşmesine neden olur. Değerler çok düştüğü zaman hücreler yeterli tiroit hormonunu alamaz ve normal şekilde çalışamaz.
Hashimoto hastalığının belirtileri:
- Çok yorgun hissetmek
- Soğuğa karşı hassasiyet
- Kilo alma
- Vücut veya eklem ağrıları
- Depresyonda olmak
Graves hastalığı Bu hastalık, antikorların tiroit bezindeki hücreleri aşırı çalışmaya zorladığı durumlarda ortaya çıkar. Hipertiroidizm olarak da bilinen aşırı aktif tiroit, kana çok fazla tiroit hormonu salar. Bu durumda vücut fonksiyonları hızlanır.
Graves hastalığının semptomları:
- Anksiyete veya huzursuzluk
- Pörtlek göz
- Sıcağa karşı hassasiyet
- Açıklanamayan kilo kaybı
- El veya parmakların titremesi
- Yorgunluk.
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
Test
Doktor, Hashimoto hastalığı veya Graves hastalığından birine sahip olabileceğinizi düşünüyorsa antikor testi isteyebilir. Aynı zamanda aşağıdaki durumlarda da test yaptırmanız gerekebilir: www.pembepanter.com/anti-tpo-nedir-anti-tpo-yuksekligi-dusuklugu-ve-normal-degerleri
Guatr Bu durum tiroit bezinin büyümesidir. Hashimoto hastalığı veya Graves hastalığı dahil olmak üzere birçok hastalık nedeniyle büyüme olabilir.
Lupus veya romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkları Bu ve diğer hastalıklar tiroit sorunu yaşama olasılığınızı arttırır.
Diğer tiroit testlerinden elde edilen anormal sonuçlar. Antikor testi, doktorun bağışıklık sisteminin tiroit bezine saldırıp saldırmadığını anlamasına yardımcı olur.
Nasıl Yapılır?
Doktor veya laboratuvar teknisyeni, anti-tiroit antikorlarını ölçmek için kan örneği alır.
Bazı ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir. İlaç, şifalı bitki, vitamin ve takviye kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin. Hamile olmak sonuçları etkileyebilir. Eğer hamileyseniz doktorunuzu bilgilendirin.
Sonuçlar
Eğer testlerin sonucunda antikor çıkmazsa, semptomlara bağışıklık sisteminiz yol açmıyor demektir.
Eğer sonuçlar tiroit peroksidaz veya tiroglobüline karşı yüksek antikor seviyeleri gösteriyorsa Hashimoto hastalığınız olabilir. Eğer tiroit uyarıcı hormon reseptörlerine karşı antikorlar üretildiyse, Graves hastalığınız olabilir.
Antikor seviyeleriniz ne kadar yüksekse bağışıklık sisteminin yol açtığı tiroit hastalığına sahip olma olasılığınız artar.
YORUM YAPIN